Zatrucie pokarmowe wpływa bardzo toksycznie na zdrowie, mogąc doprowadzić nawet do zgonu. Nawet niewielki kawałek skażonej żywności może zrujnować nam zdrowie, o które tak dbaliśmy przez lata. Bezpiecznie mogą się czuć tylko osoby, które mają zdrową wątrobę, prawidłowe wydzielanie żółci i optymalne krążenie krwi. Jak wiadomo takich osób jest coraz to mniej, więc należy być ostrożnym. Przebieg zatrucia u osób cierpiących już na jakieś dolegliwości, może być groźny i bardzo nadwyrężyć zdrowie. Dlatego tak ważna jest szybka reakcja, aby jak najszybciej usunąć skutki zatrucia. Wszelkie bóle głowy, mdłości, brak tchu, zawroty głowy i omdlenia mają swoje źródło w zanieczyszczeniu, czyli zatruciu krwi. Najczęściej swoje zdrowie zatruwamy przez spożywanie nieprawidłowo przechowywanych wędlin i mięs. Aby produkty te były bezpieczne do spożycia, należy je dokładnie umyć i najlepiej użyć w tym celu naparu ziołowego. Sprawdzi się tutaj napar z rumianku czy też dziurawca. Zabiją one bakterie gnilne znajdujące się na mięsie.